Co jíst na podzim a v zimě?
Při pohledu z okna asi nemůžeme popřít fakt, že podzim začal, a to nejen v kalendáři. Po krásném babím létě jsme vstoupili do chladnější poloviny roku a čeká nás roční období, ve kterém jsme unavenější, línější i náchylnější k nemocem. K tomu bezesporu přispívá i fakt, že máme za sebou začátek školního roku a po odpočinkovém létě se na nás valí spousta povinností.
Tempo, které nasazujeme právě v této době, plynule přejde do předvánočních shonů a příprav kolem Vánoc. Právě nyní je tedy ideální doba na článek o jídle v chladnějších měsících.Žijeme v době nadbytku, máme nepřetržitý přísun potravin z celého světa a při návštěvě supermarketu můžeme vybírat z netradičních druhů ovoce a zeleniny, které za námi cestovaly přes půlku zeměkoule. V záplavě barev na pultu tak poněkud zaniknou naše lokální druhy ovoce a zeleniny. Ty přitom můžeme pořídit i mimo supermarket. Proč tedy nečerpat z jídelníčku našich předků, když právě oni byli odkázáni pouze na přírodu a její dary, které sama příroda poskytla v dané roční období. Exotiku si tak můžeme dopřát jen výjimečně, abychom předešli stereotypu na talíři.Při výběru ovoce a zeleniny bychom měli především dbát na kvalitu a místo původu. Není problém vyhledat farmářská tržiště, která nabízí lokální suroviny přímo od pěstitelů, přímo v místě bydliště. Komu by se zdála tato možnost přece jen moc složitá, má i variantu tzv. zeleninových bedýnek, kdy si lze v určité časové frekvenci objednat zeleninu od pěstitelů přímo domů. V neposlední řadě stojí samozřejmě i náš oblíbený obchod či supermarket, který určitě ve své nabídce nezapomene na tuzemské dodavatele.Na tržišti nebo v zahradách můžeme potkat například následující ovoce a zeleninu: jablka, hrušky, švestky, dýně, řepa, zelí, mrkev, petržel, celer, brambory, kedlubny, cukety, houby .Pokud máme v plánu tyto druhy zpracovat na zimu, tak jednou z nejvhodnějších metod pro uchování ovoce je sušení - takové křížaly zná určitě každý. Ke zpracování zeleniny se pak nejvíce hodí kvašení, které poslední dobou nabírá na oblibě. Právě kvašením zachováme v zelenině nejvíce vitamínů, které oceníme právě v zimních měsících.Skladba jídelníčkuSnídaně - ideální volbou jsou teplé snídaně. Kdo je zvyklý na jogurt s mussli, může ho zkusit nahradit obilnou kaší. Ve zdravé výživě jich najdeme mnoho druhů - vločkovou, pohankovou, jahelnou, rýžovou. Kaši pak můžeme dochutit jak na sladko (marmeláda, skořice, perníkové koření, sušené ovoce, semínka, ořechy, javorový sirup, lněný olej), tak na slano (dušená zelenina, lahůdkové droždí, semínka, šunka, vajíčka, sýry). Právě teplá snídaně nás skvěle nabudí do chladného dne.Hlavní jídla - teplá jídla, jejichž základem bude tepelně upravená zelenina. Skvělou volbou jsou polévky jakéhokoliv druhu - vývary (zeleninové, masové ale i houbové), zeleninové krémy nebo vydatné hutné polévky. Pomohou nám doplnit pitný režim a navíc příjemně zahřejí. Vhodná jsou také pečená nebo dušená masa a luštěninová jídla (tzv. kotlíky), které výborně ladí právě s podzimní zeleninou a jsou cenným zdrojem rostlinných bílkovin. K dochucení nám poslouží koření prohřívající organismus - zázvor, chilli, česnek, cibule, kari, skořice, hřebíček nebo kurkuma, ale i garam masala, které dodá jídlu indický šmrnc.Pitný režim - z letních měsíců, kdy naše tělo prahlo i po obyčejné vodě, jsme v období, kdy nemáme až tak velkou potřebu pít. Naše tělo však potřebuje stálý přísun tekutin i v zimě. Vodu nemusíme z jídelníčku vynechávat, stačí jen upravit její teplotu - alespoň na pokojovou teplotu. Dále je vhodné zařadit bylinkové i ovocné čaje. Káva a černý čaj mohou zůstat součástí našeho denního jídelníčku, ale nelze je počítat do pitného režimu, protože káva obsahuje kofein a čaj tein - obě tyto složky mají diuretické (tj.odvodňovací) účinky. Je tedy dobré vždy po dopití kávy doplnit tekutinu právě sklenicí vody. Pokud jste milovníkem letních koktejlů a limonád, doporučuji si udělat zázvorovou domácí limonádu - stačí nastrouhat zázvor do džbánku, zalít vodou a dochutit citrónem a cukrem nebo jiným sladidlem /např. javorovým sirupem/.Chladnější část roku má bezesporu vliv na náš metabolismus, který začne zpomalovat spolu s naším podzimním ne-tempem. Přestáváme být aktivní vlivem podzimního počasí a mnohdy se musíme přemáhat k nějaké procházce nebo cvičení. Pokud k tomu přidáme nevhodnou skladbu jídelníčku, naše tělo začne vytvářet a ukládat zásoby na zimní měsíce. Právě proto bychom stále měli dbát na správnou skladbu jídelníčku a vyhledávat pohyb, jak jen to jde.
Tento odstavec píši na základě svých osobních zkušeností a doporučení, nevycházím z žádných studií. Určitě se tedy nejedná o jedinou osvědčenou radu "na trhu". V chladném podzimním počasí, jež s sebou přináší zvýšené riziko nachlazení a různých respiračních onemocnění, se mi jako prevence nejvíce osvědčilo následující:
1) Pro předcházení onemocnění nebo v jeho začátku - čínské houby, konkrétně cordyceps a reishi.
2) doplňování vitamínů C a D - v tomto případě v potravinových doplňcích. Vitamin C zpracovaný synteticky není tak dobře vstřebatelný pro tělo jako jeho čistá raw forma (např. Garden of life). Více o vitaminu C se dočtete v tomto článku.
3) probiotika - imunita vychází z našich střev, proto péče o střevo je velmi důležité a přitom tolik opomíjené. Dostatek vlákniny a správná strava jistě pomohou, při nemoci nebo "něco na mě leze" je určitě dobré i podpořit imunitu právě probiotikama.
4) klidná mysl a méně stresu - kam zaměříte svou pozornost, takové dny budete mít. Najděte si proto každý den chvilku pro tvoření svého vlastního světa, a to právě v podobě meditace, sportování, čtení, kreativního tvoření, nebo něčeho co vám dělá radost.